Οικονομική και εμπορική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων
Η πρόταση εξυπηρετεί πολλαπλά την εθνική οικονομία. Το κύριο όφελος γι' αυτήν συνοψίζεται στο γεγονός ότι η πρόταση, αφενός αφορά την παραγωγή υψηλής ποιότητας καινοτόμων προϊόντων (βιολειτουργικά τρόφιμα με αντιδιαβητική δράση) με καλές προοπτικές εξαγωγής και αφετέρου συντηρεί τη δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων σε τεχνολογίες αιχμής.
Η εισαγωγή καινοτομίας είναι εφικτή σε όλα τα στάδια παραγωγής ενός προϊόντος, δηλαδή εκτός από την έρευνα και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας, η καινοτομία αφορά και την αποδοχή τους από την αγορά για την παραγωγή προστιθέμενης αξίας. Η εκτίμηση ότι υπάρχει μεγάλη αγορά για τα προϊόντα που περιγράφονται στην παρούσα πρόταση βασίζεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι όχι μόνο σχετικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων, αλλά και ως προς τη διατροφική τους αξία και υγιεινή. Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), η πλέον διαδεδομένη μεταβολική διαταραχή, εκδηλώνεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος δε διατηρούνται σταθερά. Στο ΣΔ είτε δεν παράγεται καθόλου η ορμόνη ινσουλίνη, η δράση της οποίας αφορά τη ρύθμιση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα (διαβήτης τύπου 1), είτε παράγεται σε ανεπαρκείς όμως ποσότητες που δεν επιτρέπουν να εξασκήσει το φυσιολογικό ρόλο της (διαβήτης τύπου 2) οδηγώντας έτσι σε υπεργλυκαιμία. Ο διαβήτης τύπου 2, γνωστότερος και ως γεροντικός διαβήτης πλήττει κυρίως ενήλικες και χαρακτηρίζεται από αδυναμία ρύθμισης των επιπέδων της γλυκόζης και από αντίσταση στην ινσουλίνη.
Αποτελεί την πλέον διαδεδομένη μορφή του ΣΔ και αφορά το 90-95% των περιπτώσεων. Η χρόνια υπεργλυκαιμία έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση μακροχρόνιων μικροαγγειοπαθητικών (κυρίως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, νεφροπάθειας και νευροπάθειας) και μακροαγγειοπαθητικών επιπλοκών (υπερλιπιδαιμίας, αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, ισχαιμίας, καρδιαγγειακών συμβαμάτων κ.ά.). Άλλωστε, η νοσηρότητα και η θνητότητα στο σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται ακριβώς στις αγγειακές επιπλοκές του. Σήμερα, 250.000.000 άνθρωποι υποφέρουν από ΣΔ παγκοσμίως, ενώ το 2025 αναμένεται να φθάσουν τα 418.000.000.
Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι υποφέρουν από την πάθηση ενώ μέχρι το 2030 προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν το 1.000.000 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ). Επομένως, η δημιουργία μίας νέας γενιάς υπογλυκαιμικών βιολειτουργικών τροφίμων ελληνικής κατοχύρωσης θα αποτελέσει σημαντική κοινωνική προσφορά στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, λόγω του μεγέθους της αγοράς και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για αντιδιαβητικά μέσα, τα προϊόντα θα έχουν υψηλά περιθώρια κέρδους, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και στη διατήρηση θέσεων εργασίας